Oprichter Lissa Zeviar

Lissa Zeviar, oprichter van Gebarenstem, is opgegroeid in Montreal, Canada, als horend kind van dove ouders. Haar moedertaal is gebarentaal en ze kent als geen ander de voordelen die gebarentaal met zich meebrengt. Gebaren is haar passie en haar droom is dat iedereen vanzelfsprekend gebarentaal als tweede taal leert. Naast Gebarenstem werkt ze als gebarentaaltolk, is ze auteur en spreker. Ze woont sinds 2004 in Nederland en is de trotse moeder van 2 zoons. Bij beiden heeft ze met succes de Baby- en kindergebarenmethode gebruikt.

Toen zij net in Nederland was, was ze verrast dat er geen babygebaren-programma werd aangeboden en dat er maar één boek verkrijgbaar was in het Nederlands. Dit boek bleek bovendien een Nederlandse vertaling te zijn van een Amerikaans programma dat American Sign Language (ASL) gebruikt. Bij de vertaling werden de gebaren niet in Nederlands Gebarentaal (NGT) omgezet. Dat was de reden om het eerste Babygebarenboek te schrijven voor de Nederlandse markt, met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Het boek verscheen in 2008 en werd uitgegeven door Bruna.

Al snel werd 'Babygebaren, gebaren met je kind voordat het kan praten' ook in Vlaanderen verkocht, waarbij duidelijk in het boek is aangegeven dat er gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal in zijn opgenomen. Sinds mei 2019 heeft Gebarenstem een zusteronderneming in Vlaanderen en is er een Eerste woordenboekje gemaakt met 50 gebaren in Vlaamse Gebarentaal.

Babygebaren is de eerste stap in de communicatieontwikkeling van een kind. We vinden het belangrijk dat een kind in de moedertaal leert communiceren, dat geldt voor het spreken en dus ook voor het gebaren. Bovendien is communiceren met ondersteunende gebaren, wanneer je de Vlaamse Gebarentaal gebruikt, ook een manier om in contact te komen met de dovengemeenschap en andere gebarentaalgebruikers. Hoe meer de horende gemeenschap in staat is vanzelfsprekend contact te leggen met de dovengemeenschap, hoe makkelijker het voor doven en slechthorenden zal zijn om deel uit te maken van een gezamenlijke maatschappij.