Implementatie traject

Met een Gebarenstemmethode voor de kinderopvang krijgt het kinderdagverblijf een training in 2 delen, minimaal twee coachingsmomenten en een evaluatiebezoek om ervoor te zorgen dat Baby- en kindergebaren volledig in het beleid en de werkwijze van het kinderdagverblijf geïntegreerd is. 

Om het implementeren van de methode in goede banen te leiden volgen we vier stappen:

Stap 1 - Telefoongesprek
Een telefoongesprek van ongeveer een half uur om inzicht te krijgen in hoe de Gebarenstemmethode voor kinderopvang gebruikt kan worden binnen jouw kinderdagverblijf.

Stap 2 - Cursus
Tijdens de cursus leren de medewerkers 50 gebaren en krijgen ze bovendien veel praktische tips en voorbeelden over het toepassen van baby- en kindergebaren bij de baby’s, kruipers en peuters en in de verticale groep. We leggen uit hoe de Gebarenstemmethode voor kinderopvang een waardevolle aanvulling is op de specifieke pedagogische visie en het pedagogisch beleid van het kinderdagverblijf. We laten zien hoe de methode vanzelfsprekend in de bestaande manier van omgaan en communiceren met kinderen wordt opgenomen. De cursus wordt in 2 sessies aangeboden, duurt ongeveer 2,5 uur per sessie en wordt op locatie gegeven. Bij deze cursus is voor elke deelnemer het gebarenwoordenboekje 'Babygebaren, de eerste woordjes' inbegrepen.

Stap 3 - Coaching in de groep(en)
Na een aantal weken brengen wij opnieuw een bezoek aan het kinderdagverblijf om vragen te beantwoorden en om te kijken hoe de toepassing van de Gebarenstemmethode voor kinderopvang tijdens het werk verloopt. We zullen kijken naar de gebareninteractie tussen kinderbegeleiders en kinderen en de begeleiders individueel coachen in de verbetering daarvan.
Wanneer er medewerkers van verschillende locaties bij de workshop aanwezig zijn, dan worden al deze locaties apart bezocht voor de coaching.

Stap 4 - Evaluatiebezoek voor certificering
Zodra het kinderdagverblijf zelf aangeeft de Gebarenstemmethode voor kinderopvang voldoende te hebben geïmplementeerd, maken we een afspraak voor een evaluatiebezoek met het oog op certificering. Bij meerdere locaties wordt elke locatie apart bezocht voor de evaluatie. Als tijdens dit evaluatiebezoek blijkt dat het gebruiken van gebaren een vanzelfsprekende toevoeging is in de communicatie met de kinderen zal het kinderdagverblijf een Gebarenstem certificaat ontvangen en het kinderdagverblijf zal bovendien op onze website en in onze nieuwsbrief vermeld worden. Zo kunnen ouders die thuis baby- en kindergebaren gebruiken ook een kinderdagverblijf kiezen dat met baby- en kindergebaren werkt.

Samenvattend:

  • een telefoongesprek van ongeveer een half uur met de leiding van het kinderdagverblijf
  • een cursus van 2 x 2,5 uur
  • een coaching-bezoek (minimaal 2 keer)
  • een evaluatiebezoek met het oog op certificering
  • een Gebarenstem-certificaat

De maximale groepsgrootte van een cursus Gebarenstemmethode voor de kinderopvang is 15 mensen. Is de groep groter, neem dan contact met ons op zodat wij een aangepaste indeling kunnen maken. 

Prijs: 
Stuur een e-mail naar info@gebarenstem.be voor een offerte op maat. Wanneer de Gebarenstemmethode in de kinderopvang rechtstreeks via Gebarenstem wordt geboekt, kunnen wij deze BTW-vrij aanbieden.

Inbegrepen in de prijs:

  • Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het woordenboekje 'Babygebaren, de eerste woordjes'.
  • Een cursus- en activiteitenboek ‘Babygebaren, kindergebaren, iedereen kan gebaren!' door Lissa Zeviar

Als de implementatie van de Gebarenstemmethode voor de kinderopvang met succes is afgerond, voegen wij de locatie toe aan onze lijst met kinderdagverblijven die baby- en kindergebaren gebruiken. Deze lijst staat op de website en wordt in onze nieuwsbrief vermeld.